Acciones para la gestión de la calidad sanitaria e inocuidad de los alimentos en un restaurante con servicio bufet
PDF (Spanish)

How to Cite

Acciones para la gestión de la calidad sanitaria e inocuidad de los alimentos en un restaurante con servicio bufet. (2012). Gerencia Y Políticas De Salud, 11(22). https://doi.org/10.11144/Javeriana.rgsp11-22.apgc
Almetrics
 
Dimensions
 

Google Scholar
 
Search GoogleScholar

Abstract

Las enfermedades transmitidas por los alimentos constituyen una afectación grave para la salud

del consumidor y la imagen de los restaurantes. Por tal razón, el presente trabajo tuvo como

objetivo gestionar la calidad sanitaria e inocuidad de los alimentos en un restaurante servicio

bufet de la ciudad de La Habana, Cuba. Para ello, se evaluó el cumplimiento de las buenas prácticas

de elaboración de alimentos mediante la aplicación de varias herramientas, como la Guía

para la Evaluación Sanitaria de Establecimientos de Alojamiento Turístico y el Perfil Sanitario.

Además, se determinó, por medio de encuestas, el grado de conocimiento de los manipuladores

y miembros de la brigada de limpieza y desinfección en las temáticas de higiene y manipulación

de alimentos. A partir del diagnóstico desarrollado, el 55% de las deficiencias encontradas fu

 

eron

solucionadas y se logró una evolución en el conocimiento sobre higiene y manipulación

de alimentos, del personal.

PDF (Spanish)

Copyright notice

The Journal Management and Health Policies is registered under the Creative Commons Recognition 4.0 International license. Therefore, this work can be reproduced, distributed and publicly communicated in digital format, provided that the name of the authors and the Pontificia Universidad Javeriana are recognized. It is allowed to quote, adapt, transform, autoarchive, republish and create from the material, for any purpose (including commercial), provided that authorship is properly acknowledged, a link to the original work is provided and if changes have been mad. The Pontificia Universidad Javeriana does not retain the rights over published works and the contents are the exclusive responsibility of the authors, who preserve their moral, intellectual, privacy and publicity rights.

The endorsement of the intervention of the work (revision, style correction, translation, layout) and its subsequent disclosure is granted through a license to use and not through a transfer of rights, which means that the journal and the Pontificia Universidad Javeriana disclaims any liability that may arise from ethical misconduct on the part of the authors. As a result of the protection provided by the license for use, the journal is not obliged to publish retractions or modify the information already published, unless the erratum arises from the process of editorial management. The publication of contents in this magazine does not represent royalties for taxpayers.